Mikor lesznek kártalanítva a Verseghy utcai lakók – lakossági fórumot tartott az ellenzék

Megosztás

Nagyon kemény ellenzéki lakossági fórumot tartottak csütörtökön este a szolnoki Tallinn városrészen, a Riszi épületében. Szalay Ferenc polgármester nagyon sokszor volt emlegetve, de a legrosszabbul a jelenlévő, a körzetben több évig képviselkősködő idősebb dr. Tóta Áron járt.

Harminc éve semmi fejlesztés nem történt a Tallinn városrész jellemzően virág, Verseghy és Városmajor, illetve Tulipán utcai részén. Leginkább ezt panaszolta a lakosság.

Az első felszólaló szerint valamit csinálni kellene már a Verseghy úti panaszokkal. Annak idején az M4-es szolnoki elkerülőjéhez itt szállították a kamionok az anyagot, engedély nélkül. Amikor ez ügyben egyébként felszólalt a közgyűlésben László Norbert, a körzet képviselője, Fejér Andor alpolgármester képes volt bagatellizálni az ügyet, szerinte csak pár kamion közlekedik a telephelyére reggel és este. Közben az utca lakosai már régóta dokumentálták, hogy kamionok tucatjai rohangálnak az úton, ezzel szerintük házaikban jelentős károk keletkeztek. Van olyan ingatlan, ahol az alsóépület konkrétan levált a lakóházról. Nagyon sok házban keletkezett jelentős kár, ezt szeretnék végre orvosolni a lakosok, mert eddig a beruházó erre nem volt hajlandó.

Szalay Ferenc polgármester annak idején igért fűt-fát, azóta sem történt az ügyben semmi.

A felszólaló szerint több háznál fennáll a veszély, hogy össze fog dőlni, mert alapjaikban károsodtak. Rengeteg csőtörés volt a területen, ezek megtették hatásukat, több ház alámosódott. 

A vízhálózat tönkre van menve, korszerűsítés helyett csináltak egy bástyát a Zagyva-torkolatban. Holott ebből a pénzből meg lehetett volna csinálni az utat és a vízhálózatot is alatta. 

Nem értem, hogy nem képes a városvezetés a kisemberek fejével gondolkodni? – kérdezte a felszólaló, aki szerint a vezetők szalagátvágáskor bezzeg nagyon tudnak szerepelni.

László Norbert szerint a beruházó nem hajlandó elismerni a felelősségét. Állítólag azt mondták egy egyeztetésen, hogy be lehet őket perelni, nem ismerik el úgysem a felelősségüket. A képviselő azt mondta, azt javasolta a beruházó, ha a lakók lemondanak a kártérítési igényükről, akkor hajlandó lesz kátyúzni. Ebbe a képviselő nem volt hajlandó belemenni.

László Norbert is hangsúlyozta, hogy a polgármester nyílt ülésen hangoztatta, hogy minden segítséget meg fog adni a lakóknak. Azóta sem tartotta be ezt Szalay Ferenc.

A lakó szerint a polgármester vállalja be, hogy nyíltan kiáll, és elmondja, hogy nem tett ebben a kérdésben semmit sem. Ha ott lakna, biztosan másként mennének a dolgok. 

Györfi Mihály ehhez később hozzátette, hogy a városban új buszok fognak közlekedni, amik viszont jelentősern nehezebbek a jelenleg futó állománynál. A már jelentősen leromlott állagú úthálózat ezeket nehezen fogja elbírni. 

Egy másik lakos szerint a Városmajor utcában az út és a járda állapota botrányos. Nem jobb a helyzet a Verseghy úton sem. A járdák sok helyen úgy vannak kialakítva, hogy nincs lecsapva az út találkozásánál a szélük, így nem lehet babakocsival vagy biciklivel le- és felmenni rájuk. 

László Norbert azt hangsúlyozta, nagyon nehéz dolga van egy ellenzéki képviselőnek, mert nem segítenek neki, sőt, inkább hátráltatják azokat az ügyeket a városházán, amiket ő bejelent.

Egyre másra hangzottak el a jogos panaszok

Füle István, az ellenzéki frakció jelenlévő vezetője azt  mondta, hogy a közgyűlésben próbáltak több pénzt elkülöníteni az út- és járdafelújításokra, de ezt nem szavazták meg a fideszesek. A pénzt szolidaritási adó címén elvitte a kormány.

Idén egyetlen járdafelújítás sincs tervbe véve. Viszont elmondta, hogy a megyei önkormányzat tervei között szerepel többek között a Verseghy út felújítása.

Ugyanakkor újabban előtérbe került végre a víz- és csatornahálózat felújítása is, igen ám, de ez hatalmas összeg mindenhol, ez pedig kihat az útfelújításokra is, hiszen előbb a pénzt az előbbi munkákra kellene előteremteni, csak utána jöhet az útkorszerűsítés. Azaz arra lehet számítani, hogy ezek csúszni fognak.

Egy Árpád utcai lakos azt panaszolta, hogy gond van a vízelvezetéssel. Az árkokat az évek során betemették, ennek pedig nincs semmi hatósági következménye. Ez legalább 15 éve probléma.  Más utcákban a lakók maguk csináltak árkot. Máshol, ahol viszont a város megcsináltatta a csatornalefolyót, azt rosszul csinálták meg, mert magasan van, nem folyik le a víz.

László Norbert szerint valóban szabálytalan az árokbetemetés, de ő is azt tapasztalja, hogy ennek semmi következménye nincs, önkormányzati szinten is rendszerszintű problémáról lehet beszélni. Györfi Mihály alpolgármester szerint ide vezetett az, hogy a települések nem léphetnek építési ügyekben, a fejük felett döntenek helyi dolgokról.

Györfi Mihály szerint így lehet, hogy lakóterületen ipari létesítménynek adnak helyet, ahol még éjszaka is dübörögnek a gépek.

A lakos azt is kérdezte, miért nincs ezen a környéken egy áruház sem? Nagyon sokan laknak erre, idősek, fiatalok, nagyon nagy szükség lenne erre itt. László Norbert azt mondta, az esetleges leendő boltoknak nem tudja a város a közműveket biztosítani, mert az erre szánt pénzt elvitte az államnak befizetett kötelező szolidaritási adó.

Egy lakó szerint nemcsak a víz- és csatorna-, hanem az áramhálózattal is gondok vannak. Gyakoriak az áramkimaradások a városrészben. Nincs fejlesztés. Panaszolta, hogy egy éve nem kap hozzájárulást hogy napelemet szerelhessen fel a házára.

László Norbert szerint azért, mert nem bírja el a hálózat. Erre a lakó azt mondta, egy friss építkezésen már látta a napkollektort, vagyis úgy tűnik, ezt egyesnek meg lehet oldani.

Kifogásolta, hogy megszűnt a városrészben a kisposta, a csomagért be kell menni a vasútállomási postára. Ez sokaknak körülményes. 

Györfi Mihály azt felelte, hogy a postabezárások a Fidesz egyik nagy bűne. Ezt mindenképpen meg kellene oldani.

A lakos folytatta: a járdák szerinte is nagyon rossz állapotban vannak. Ebben gyorsan kellene intézkedni. A zebrák állapotára is panasz érkezett. 

Nincs pénz fejlesztésre, elvitte a cica szolidaritási adó, mondta Füle István

A Verseghy és az Áchim utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhelynél van egy nagy mélyedés, ami egy lakos szerint veszélyes. A városnak jelezte a problémát, semmi sem történt.

Egy Szondy utcai lakos azt kifogásolta, hogy megszűnt az utca egyirányúsága, a kétirányú forgalomban alig lehet közlekedni. A Búzavirág utcában megáll a víz. Évek óta a környéken semmi fejlesztés nem történt. Nincs egyetlen üzlet sem. 

Egy újabb lakó ezt megerősítette. Egyetlen játszótér sincs a Tulipán utca környékén. Máshol rendre épülnek, itt miért nem? Mikor lesz a Verseghy úton kerékpárút? A Sebestény mellett épült, ahol alig van forgalom, szemben a Verseghy úttal. 

A felújított Pityó híd feljárója meredek, ki hogyan képzelte, hogy oda egy idős ember vagy egy kerekesszékes fel tud kapaszkodni? 

Egy boltra nagyon nagy szükség lenne a körforgalom környékén, még az környékbeli településekről is igénybe lehetne venni. 

A Verseghy útról pedig elmondta, hogy azt már megterhelték 2014-ben is, amikor a vasúti hidat újították fel. Túlméretes szerelvények hordták az anyagot a területre.

 Ő 50 éves lesz, de nem emlékezik arra, hogy valami fejlődött volna az általa Bemuda háromszögnek nevezett Tulipán utca környékén.

Szerinte amíg ott lesz az Üteg úton az a telep, addig nem is lesz ott semmi változás. Ezen a területen, ahol 7 ezren élnek, nincs egy általános iskola! A Riszi egykor az volt, amikor megszűnt. áttették a Tallinnba az iskolát, de az is megszűnt.

Semmi nincs mifelénk! – hangoztatta a lakos.

Szerinte is a Tulipánból nyíló utcák szűkek, valamit csinálni kellene a forgalommal. Hol tart az Üteg útra tervezett konténerek lerakása? – kérdezte. Volt egy veszekedős lakossági fórum Szalay Ferenccel, azóta nem tudni róla. A tisztálkodási, mosási lehetőségeket, WC-ket tartalmazó konténerek helye már megvan. Pedig volt aláírásgyűjtés is, 300-an tiltakoztak ellene. Mi van a projekttel?

Ugyanő szóvá tette, hogy a fiatalok háza előtt nincs járda. Az ottani buszmegálló botrányos: olyan, mintha Üzbegisztánban a pusztában lenne. Nincs például pad, ahova le ehetne ülni. A körforgalom megszűnt a volt Mezőgépnél, addig már ki sem járnak a buszok, pedig sokan dolgoznak arrafelé.

Szóvá tette, hogy megépült a Milléri vízügyi múzeumhoz drága pénzen az út, de maga a múzeum sehol sincs propagálva, holott az országban egyedülálló ritkaságok találhatók benne.

Bezzeg a Partos kápolna százszor benne van az újságban, mert ott a képviselő, Menkó Gyula elindult a választáson a Fidesz támogatásával. 

Egy lakó a Szegfű utcából azt mondta, hogy szeretné tudni, ki hagyta jóvá a Pityó gyaloghíd meredek feljáróját? Egy ónos eső után elképzelhetetlen ott közlekedni. 

A rossz és szűk járdák helyett a lakosok kénytelenek az úton közlekedni. Szorosan az út mellett tujákat ültettek, képtelenség elférni a járdákon. Gyalog sem lehet elférni, nemhogy babakocsival. Az utcasarkokat is több helyen benőtte a növényzet, sok helyen nem lehet kilátni.

A MÁV-kórháznál kivágták a bokrokat, miért? A városrész tele van gondozatlan területtel, fűvel, lehullott galyakkal, levelekkel.

Ha van valahol árok, onnan nem folyik le a víz sehova. Befolyik a házakhoz a csapadékvíz. Valamikor a város felügyelte ezeket a dolgokat, ma semmi. Régen tanácsi emberek jártak körbe, hogy ellenőrizzék, milyen állapotban van a terület, ma ez sajnos elképzelhetetlen.

Györfi Mihály alpolgármester szerint a problémákból is látszik, hogy azok nem mai keletűek. Több évtizede húzódó gondokról van szó. Miközben a kormánypárt szerint minden heppi, itt látszik, hogy helyi szinten ez már nem így van. Szerinte nehéz lesz majd olyan kormánypárti képviselőjelöltnek lenni 2024-ben, aki nem fogja végighazudni a kampányát. Mit fog mondani? Mit fog ígérni? A Fidesz több problémát 33 éve képtelen volt rendbe tenni. A kisemberek problémája nem érdekli őket, ezt kell majd orvosolni 2024 választásai után. Azt kellett tapasztalnia a virág utcákba eljőve, hogy azt hallja, 15-25 éve nem sikerült a gondokat megoldani. Ki is volt itt korábban a képviselő, kérdezte, aki ott ült a széksorokban, dr. Tóta Áron volt. 

És a nevéhez köthető a nap csattanója is.

A terület egykori képviselője azt firtatta, hogy kit köszönhet a fórum közönsége Varga Dánielben, aki a fórum házigazdája volt. Talán ő a következő ellenzéki képviselőjelölt? 

Györfi Mihály nagyon köszönte a kérdést, majd több sem kellett neki, alaposan beolvasott a Fidesznek.

Elöljáróban azt mondta, hogy Varga Dániel nem kókler. Azt mondta, nagyon messze van még a jövő évi önkormányzati választás. Az, hogy kiből lesz jelölt, majd az ellenzéki pártok közössége eldönti.

Azok lesznek a jelöltek, akik be tudják bizonyítani, hogy a legjobban tudják képviselni a lakosságot. Tóta Áron csaknem 30 évig volt képviselő, így feltette a kérdést, mit tett ő ez alatt az idő alatt, úgy, hogy több évtizedes problémák nincsenek megoldva? 

Hogy ki lesz képviselő, majd a választók eldöntik. Ők most azért vannak itt, mert a kormányzati propagandától eltérően a dolgok nem jól mennek. Az nem elég, hogy valaki az Ormos parkban NHSZ-es kabátban ugrabugrál, célozva ezzel a közönség soraiban ülő Ádám Csabára, aki ott rendre programokat szervez, szinte magának kisajátítva a területet.

Az, hogy valaki összeszedi a szemetet, meg levágja a bokrot és közben fotózkodik, az nem várospolitika Györfi Mihály szerint.

2024-ben el fog jönni az igazság pillanata. Majd választanak az emberek egy jobb alternatíva és egy lejárt szavatosságú politika közül, amelyik négyévente csak ígérget, és folyamatosan nem csinál semmit 15-25-33 éven át.  

Varga Dánielre visszatérve azt mondta, ő most László Norbert munkáját segíti. Kijelentette, ők is arra készülnek, mint a kormányárt, hogy megnyerik a választásokat. Csak nekik nagyobb hitelességük lesz abban, amit tenni akarnak és a képviselőségből nem csak megélni akarnak.

Nem ment el szó nélkül amellett sem, hogy a legutóbbi közgyűlésen nem szavaztak meg 7 millió forintot a fideszesek a városi tiszaligeti majálisra. Szerinte ezzel kapcsolatban a fideszesek puccsot hajtottak végre. Feltette a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy álcivil, Fideszhez köthető egyesületek kezébe adják Szolnokon a május elseje megtartását? Hiszen a körzetben, az Ormos parkban lesz a május elsejei ünnepség.  Hol parkolnak majd az autók, hol lesz vészkijárat? Ő csak reménykedni tud, hogy nagyon jó május elsejei ünnepe lesz annak az ezer embernek, aki elmegy majd oda ahelyett a 20 ezer ember helyett, akik a Tiszaligetben majálisoztak volna. 

Újra kiemelte: a választók eldöntik majd, hogy ki az, aki valóban képviselni akarja az embereket, és ki az, aki csak képviselő szeretne lenni.

Mert gombot nyomogatni és hazudni, nem a jelenlegi ellenzék dolga.

Kijelentette, hogy szerinte a 2024-es választás után újra lesz a Tallinn városrészben posta, és nem azért, mert igérgetni tudni kell, hanem azért, mert tudni kell érte tenni.

Végezetül aláhúzta: végre tudomásul kellene venni, hogy nincs jobboldali és nincs baloldali kátyú, csak kátyú van, amit be kell tömni. 

Kapcsolódó cikkek